Borstvergroting – De implantaten

Implantaten

Er zijn tegenwoordig vele implantaten beschikbaar die bij een borstvergroting gebruikt kunnen worden. De implantaten verschillen qua grootte, maar ook qua oppervlak, vulling en vorm. De keuze van het juiste implantaat is sterk persoonsgebonden. Elk implantaat bestaat uit een siliconenomhulsel. Dit omhulsel kan een ruw of een glad oppervlak hebben.

Bij het inbrengen van een lichaamsvreemd weefsel in de huid, of dat nu een borstimplantaat, een heupprothese of zelfs een splinter is, vormt het lichaam een kapsel rond dit weefsel. Bij het inbrengen van borstimplantaten trekt dit kapsel soms samen, wat harde en pijnlijke borsten kan veroorzaken. De kans op het ontstaan hiervan is rond de 5%. Bij een ruw oppervlak is een zekere groei van weefsel mogelijk waardoor de kans op samentrekking van het kapsel geringer is.

Het siliconenomhulsel wordt meestal gevuld met een siliconengel of een zoutwateroplossing. Een implantaat gevuld met siliconengel geeft het meest natuurlijke resultaat. Een implantaat gevuld met een zoutwateroplossing is harder en kan vouwen of rimpelvorming vertonen, doordat er altijd iets van het water weer verdwijnt.

Persbericht IGZ: “Inspectie voor de Gezondheidszorg roept alle vrouwen met borstimplantaten van het merk Poly Implant Protheses (PIP) en M-Implants op zich te laten onderzoeken

De patiënten van de Janssen Kliniek hoeven zich geen zorgen te maken, deze prothesen zijn nooit gebruikt door Janssen Kliniek. Heeft u toch nog vragen over uw behandeling, dan mag u altijd bellen ()

De keuze voor dit soort implantaat komt vaak voort uit angst voor negatieve bijwerkingen van siliconenimplantaten. Deze angst is niet terecht. Uit wetenschappelijk onderzoek en conclusies van de Gezondheidsraad is gebleken dat er geen directe relatie bestaat tussen siliconen in borstimplantaten en een verhoogde kans op borstkanker, auto-immuunziekten en andere klachten. Er is mogelijk een hele kleine kans op de ontwikkeling van anaplastisch grootcellig lymfoom (ALCL), een zeldzame vorm van non-Hodgkin lymfoom.

De vorm van de implantaten is rond of anatomisch. Een rond implantaat geeft uw borst ook in het bovenste deel een rond en bol aanzien. Bij een rond implantaat met een zachte of vloeibare inhoud beweegt dit op natuurlijke wijze mee; bij een staande positie komt er ook enige druppelvorming in de prothese. Hierdoor is dan wel de bovenpool weer leeggelopen, terwijl de leegte bij de meeste vrouwen juist dient te worden opgevuld. De huidige hoogcohesieve gel implantaten blijven in elke positie de zelfde ronde vorm houden waardoor deze soms duidelijker als een balvorm aanwezig kunnen zijn.

Onder invloed van de zwaartekracht en een verminderde huidelasticiteit bestaat na verloop van tijd de mogelijkheid dat er een meer hangende borst ontstaat. Dit verschijnsel kan bij elke prothese optreden en is sterk afhankelijk van het gewicht. De anatomische implantaten zijn druppelvormig, waardoor de bovenkant van de borst op een meer natuurlijke wijze wordt opgevuld, ook op langere termijn.

borstvergroting-implantaten-garantie-voor-1a
Voor de operatie BH AA cup
borstvergroting-implantaten-garantie-na-1b
Na de operatie een B cup met 250ml Vertex

De buitenrand van de prothesen is iets dikker en kan misschien makkelijker door u worden gevoeld. Wanneer u nu uw ribben kunt voelen met uw vinger onder de borst of naast de borst zult u zeker de rand van de prothesen kunnen voelen onder en naast de borst. Wanneer u denkt dat het voelen van de rand van de prothesen voor u een probleem kan worden, moet u deze ingreep niet laten uitvoeren! Wij kunnen de kwaliteit of dikte van uw weefsel niet veranderen. Wanneer u mager bent en weinig eigen borstweefsel hebt, is voor u de kans groter dat u de prothesen kunt voelen.

Hoe groter het implantaat dat u wilt, des te slechter zal uw borst eruit zien na verloop van tijd. Een groter implantaat zal gedurende de tijd het weefsel meer oprekken met als gevolg het dunner worden en het meer uitzakken van het weefsel. Uw weefsel zal bij het ouder worden niet verbeteren en er zal steeds minder weefsel zijn om het implantaat te ondersteunen.

Niet alleen over het soort implantaat dat wordt toegepast, maar ook over de grootte van het implantaat zult u samen met uw arts een beslissing moeten nemen. U moet hierbij niet alleen denken in termen van uw BH-maat. De grootte van uw nieuwe borsten beïnvloedt bijvoorbeeld ook de ruimte tussen uw borsten en de hoogte van uw borsten.

De meest natuurlijke borstvergroting krijgt u door uw nieuwe borsten een natuurlijk geheel te laten vormen met uw lichaam. Wanneer u echter een totaal natuurlijke borst wenst, moet u deze ingreep niet laten verrichten. De grootte van het implantaat wordt beperkt door de elasticiteit van uw huid en de hoeveelheid botweefsel. Implantaten die eigenlijk te groot zijn voor de huid van uw borst of het botweefsel, kunnen zichtbaar of voelbaar blijven onder de huid. Dit geeft een onnatuurlijk effect en kan zelfs leiden tot ongewenste resultaten.

Het litteken zal in de meeste gevallen komen in de borstplooi. Dit is de minst opvallende plaats.

De huidige prothesen zijn iets stugger door de cohesieve gel en door het geruwde oppervlak. Daarom is een incisie (insnijding) in de borstplooi van minimaal vijf cm noodzakelijk. Hiermee wordt voorkomen dat de prothese wordt kapot gedrukt tijdens het inbrengen met als gevolg vormverandering of een zichtbare deuk.

Incisies via oksel en tepelhof zijn meestal niet aan te raden, omdat deze een meer opvallend litteken opleveren. Een vervolgoperatie zal in de toekomst ook altijd via het litteken in de borstplooi verlopen. Het nadeel van de cohesieve gel prothesen is dat bij draaiing of rotatie dit zichtbaar is. Elke prothese kan draaien dus druppelvormige en ronde modellen. De kans hierop is rond de 5%, het terug draaien is in de meeste gevallen binnen twee minuten gebeurt en zonder operatie. Hieronder ziet u een dergelijk voorbeeld. Normaal is de achterkant van een prothese plat en de voorkant bol. Aan de linker en rechter bovenkant ziet u de prothese in de verkeerde positie, en onder nadat deze weer is terug gedraaid.

borstvergroting-implantaten-garantie-voor-2a
borstvergroting-implantaten-garantie-na-2b
borstvergroting-implantaten-garantie-voor-3a
borstvergroting-implantaten-garantie-na-3b