Innovatie borstprothesen
Motiva congres Italië september ’16.
Er is al meer dan 50 jaar ervaring op het gebied van borstprothesen. De laatste 20 jaar is er zeer weinig innovatie geweest op dit gebied. Er worden per jaar meer dan 3 miljoen borstprothesen ingebracht. Helaas is er geen enkele operatie zonder risico’s in de plastische chirurgie, en dient er dus te worden gezocht naar de mogelijkheden voor betere klinische en esthetische uitkomsten.
De gepubliceerde complicatie kansen met betrekking tot de borstvergroting zijn de volgende:
- Kans op een herstel operatie tussen de 16.7% en 38,1%
- Kapsel contractie kans tussen 3,3% en 18,9%
- Ruptuur kans tussen 4,3% en 9,3%
De gehoorde redenen waarom iemand geen borstvergroting wenst is, omdat het er nep uit kan zien, de littekens en veiligheidsrisico’s.
Ook al zijn de kansen op complicaties dus klein en dient innovatie door te gaan om deze kansen verder te reduceren. Perfect zoals moeder natuur het maakt kan het helaas nooit worden, maar wel weer een stapje beter.
Waarom ontstaat er kapselvorming en waarom ontstaan er rupturen van de prothesen?
De oude ronde gladde siliconen prothesen – welke achter de klier waren geplaatst -gaven vroeger vaak een hard kapsel waardoor de prothese goed zichtbaar was en aanvoelde als een harde bal. En deze waren gevuld met vloeibare siliconen.
In 1987 werd er een techniek ontwikkeld om het oppervlak van glad naar geruwd (getextureerd) te maken met zout kristallen en bleek bij het plaatsen van de prothesen achter de grote borstspier dat deze minder opvallend als nep werden ervaren en ontstond er minder kapselvorming. Tevens werden de meesten gevuld met een stuggere gel. De gel en de schaal van de prothesen zijn chemisch dezelfde moleculen, maar anders verbonden met elkaar. Scheuren en lekkage van siliconen gel kunnen toch een chronische irritatie van het weefsel geven met als gevolg meer kapselvorming. In zeldzame gevallen kan een chronische ontstekingsreactie leiden tot een zeldzame vorm van een kwaadaardige ziekte die ontstaan vanuit T-cellen en type van de witte bloedcellen de ALCL (Anaplastisch Large cell Lymfoom). Ook blijkt dat bij de ruwing – gemaakt middels de zoutkristallen – dat er na het verwijderen van deze zoutkristallen er toch altijd iets van deze kristallen achterblijven op het oppervlakte en kunnen er ook siliconen partikels afbreken van het oppervlakte. Het is wel duidelijk dat lekkage van de siliconen alleen niet de enige reden is voor de complicatie. Het is een combinatie van een andere antigeen, maar welke dat is, is nog niet duidelijk. Is hierin een rol van een bacterie? Dat lijkt het niet te zijn blijkens een conclusie van de huidige onderzoeksresultaten. Bacterie geven B-cel proliferaties en geen T-Cel proliferaties. Mogelijk een combinatie van siliconen en afbraakproducten en eiwitten.
Siliconen zit in meer medische producten zoals pacemakers, vinger kunstgewrichten, penisprothesen, drains bij waterhoofd, maar bij deze producten is deze zeldzame afwijking niet beschreven.
Verschillende leveranciers van de borstimplantaten hadden een eigen manier van techniek om de prothesen getextureerd te maken en dus een eigen unieke oppervlakte. Nu blijkt uit wetenschappelijk onderzoek dat deze vorm van oppervlakte verandering van de siliconen op langere termijn ook unieke nadelen kan geven zoals de ALCL. Uit de huidige gegevens – bekend in de wereld – blijkt dat bij deze ziekte er 93,7% een getextureerde prothese hebben onder de spier en 2% in deze groep een gladde prothese. Bij 43% gaat het om prothesen van Allergan of McGhan en de rest bij Mentor, Silimed en Sientra. 0,6% heeft eurosilicone prothesen. Deze prothesen hebben wij bij Janssen Kliniek Oisterwijk altijd gebruikt.
Naast deze zeldzame kwaadaardige afwijking is er ook een Auto-immuun ziekte beschreven met als klachten o.a. chronische vermoeidheid, gewrichtspijn waarbij angst en gestoorde pijn signalering een mogelijk rol spelen, maar waarbij uit de grote onderzoeken telkens blijkt dat er geen causaal verband is tussen deze klachten en de siliconen prothesen. Ondanks deze wetenschappelijke onderzoeken blijven er helaas onjuiste berichten in de media hierover opduiken.
De mede ontwikkelaars van destijds van de andere merken zoals McGhan en Mentor zitten nu aan tafel en zijn enthousiast over het nieuwe principe van de Motiva prothesen, en zien nu de tekortkomingen van deze merken. De producent van Motiva heeft al meer dan 30 jaar productie ervaring op dit gebied.
Wat is nu de innovatie? De Motiva prothese heeft een siliconen schaal, welke bestaat uit 5 lagen waarvan er 1 een blauwe kleur heeft. Hierdoor kan er controle plaatsvinden op fabricage fouten en dus lekkage van de gel. De schaal wordt gegoten op een mal waardoor er een imprint van de texturering in ontstaat van een Nano structuur (Nano is kleiner dan 1 micrometer). Onderzoek geeft nu aan dat het oppervlak – dus de texturering – bepalend is voor de kapsel problemen. De meeste merken hebben een macro texturering. De Motiva heeft bij Engels onderzoek van 12000 prothesen na 3 jaar nog geen kapsel vorming laten zien, en minder complicaties in vergelijking van de andere merken.
Daarnaast heeft deze prothese een transponder, welke kan worden uitgelezen en heeft Motiva een uniek garantie plan voor de patiënt. Verder beschikt de Ergonomische ronde prothese over een gel die niet vloeibaar is, maar toch bij verschillende posities een ‘natuurlijke’ vorm aan neemt ten op zichte van de stuggere ronde prothese.

motiva borst prothese met chip

Motiva prothese anatomische