CO2 laserbehandeling

Wat houdt de CO2 laserbehandeling in? Regio Tilburg, Den Bosch en Eindhoven

Met een peeling wordt de kwaliteit van de huid aanzienlijk beter, maar diepe rimpels verdwijnen er niet door. Daarvoor is de COLaser nodig, ook wel CO2 Laser Resurfacing genoemd. Met deze laser verdwijnen de lijntjes en rimpeltjes in de gezichtshuid. Deze techniek wordt al vanaf 1994 toegepast. Het is de meest effectieve en best gecontroleerde manier om oppervlakkige huidlagen te verwijderen, die door een nieuwe huid worden vervangen. Na de behandeling is de huid in alle opzichten ‘verjongd’: ze is gladder, soepeler, minder vochtarm en beter van teint.

De behandeling kan uitgevoerd worden voor huidverjonging en huidversteviging, behandeling van rimpels, behandeling van pigment stoornissen, behandeling van littekens en voor behandeling van diverse huidaandoeningen.

Is uw huid sterk verslapt en kan een huidverbeterende behandeling niet voldoende resultaat bieden, dan zal de arts u adviseren om te kiezen voor een chirurgische ingreep.

Het consult

Tijdens het eerste consult komt alles aan de orde wat met de behandeling te maken heeft: welke methode voor u het beste is, welk resultaat u mag verwachten, de mogelijke risico’s en de nazorg. U krijgt altijd een eerlijk advies en duidelijke voorlichting over de behandeling en de periode erna. Tijdens dit consult bekijkt de arts of u een geschikte kandidaat bent voor CO2 Laser behandeling. Ook zal hij vragen wat uw wensen en verwachtingen zijn. Hij kan dan aangeven of de ingreep aan die verwachtingen kan voldoen. En ook of een combinatie met een andere behandelmethode een optie kan zijn, zoals bijvoorbeeld een facelift of het inspuiten met een filler. Daarnaast is het van belang om ons te informeren of u bekend bent met het Herpes virus (koortslip). U dient in combinatie met een laserbehandeling hiervoor aanvullende medicatie te gebruiken.

De behandeling

Voor de behandeling worden er foto’s gemaakt voor uw medisch dossier. Dan kan de behandeling beginnen. In de oppervlakkige huidlagen bevinden zich rimpels en ouderdomsvlekken. De CO2 laser schiet met een zeer fijne laserbundel minuscule gaatjes in de huid. Vlak onder de opperhuid verspreidt de energie van de laser zich in de breedte. Zo wordt de huid gestimuleerd om collageen en elastine aan te maken waardoor deze strakker en dikker wordt. Lijntjes vervagen of verdwijnen en de structuur van de huid verbetert. De laser absorbeert de kleur van het pigment waardoor deze wordt afgebroken door het lichaam.

Wat overblijft is vergelijkbaar met een oppervlakkige vervelling. Lijntjes en rimpels zijn afgevlakt en daardoor minder zichtbaar, ouderdomsvlekken zijn meestal compleet verdwenen. Omdat de laser computergestuurd is, kan er tot op tienden van millimeters nauwkeurig worden gewerkt. Zo is er geen kans dat er te veel huid wordt verwijderd. Indien nodig kan de arts een tweede of zelfs derde flinterdun laagje laten verdampen. Bij CO2 Laser komt geen bloed te pas. De haarvaatjes worden door de warmte meteen dichtgeschroeid. Een positief bijeffect van de behandeling is dat tegelijkertijd het onderliggende bindweefsel met 10 tot 15% krimpt. Dat geeft de huid een strakker aanzien. Na de behandeling kunt u meteen naar huis, maar u mag niet zelf autorijden. Zorg er dus voor dat u iemand meeneemt die u naar huis kan brengen.

Het resultaat

Een laser behandeling heeft een herstelperiode van ongeveer 5 tot 10 dagen. Dit is afhankelijk van het behandelde gebied. Na de behandeling kleurt de huid rood en treedt er zwelling op. Na enkele dagen komen er korstjes op de huid die na 4 tot 5 dagen vanzelf weer verdwijnen. De eerste 6 weken na de behandeling mag u niet in de zon en geen gebruik maken van de zonnebank. Na deze 6 weken dient u een zonnefactor 30 of hoger te gebruiken. Voor de verbetering van de structuur van de huid is één behandeling vaak voldoende. Afhankelijk van het gewenste resultaat en de conditie van de huid kan het zijn dat er meerdere behandelingen nodig zijn.