Veelgestelde vragen over IPL ontharen

Doet het ontharen pijn?

Men voelt het wel maar het wordt over het algemeen niet als pijn ervaren. Elke flits kan voelen als een klein tikje tegen de huid. Uiteraard zijn sommige lichaamsdelen wat gevoeliger dan de andere, maar zelfs op de gevoelige lichaamsdelen wordt het niet als pijn ervaren.

Hoe snel zie ik effect?

Na de tweede behandeling zullen er na ongeveer 10 tot 15 dagen een deel van de behandelde haren zich makkelijk los laten en ontstaan er wat kale plekken. Bij sommige mensen lijkt er na een behandeling ineens weer meer haartjes te staan, en de groei lijkt ook weer sneller te gaan. Dit is echter maar schijn. Het wordt veroorzaakt doordat de haargroeicyclus verandert. De haartjes die in de regel na elkaar zouden groeien, komen nu tegelijkertijd naar de oppervlakte. Vaak staan er dan twee haartjes in één haarzakje. Dit is een goed moment voor een volgende behandeling omdat er dan meerdere haartjes tegelijk aangepakt kunnen worden.

Hoeveel tijd moet er tussen de behandelingen in zitten?

Tussen opeenvolgende behandelingen ligt een periode variërend van 6 tot 12 weken. Vanwege de haargroeicyclus zijn er meerdere behandelingen nodig om alle haarfollikels uit te schakelen. De tijd tussen de behandelingen is afhankelijk van de plaats op het lichaam. Op het gezicht soms kortere pauzes en op de benen langere pauzes.

Hoe lang duurt een behandeling?

De duur van een behandeling is afhankelijk van het oppervlak dat behandeld moet worden. Behandeling van bijvoorbeeld de oksels zal ongeveer 15 minuten totaal in beslag nemen.

Hoe lang na de behandeling mag ik zonnen en waarom moet ik wachten?

Na circa 1 week mogen de behandelde oppervlakken weer blootgesteld worden aan de zon of zonnebank. Omdat uw huid zich anders gaat wapenen tegen bescherming van licht door heel veel pigment aan te maken, maar dan vlekkerig (hyperpigmentatie). Ook kan er zonneallergie optreden (jeukende rode bultjes). Bedek daarom in de zomer of naar de wintersport de huid met kleding, of gebruik een beschermingsfactor hoger dan 30 (sunblock) als blootstelling aan UV-licht niet te vermijden is, zoals op uw gezicht of armen (mits u daar behandeld bent uiteraard).

Indien u bent blootgesteld aan de zon en gebruind bent dient u vier weken te wachten voor de eerstvolgende behandeling, totdat uw huidskleur weer normaal is.

Mag ik gebruik maken van zelfbruiningscrèmes of zonnebank?

Een week voor de behandeling mag u geen gebruik maken van zelfbruiners omdat hier een stof inzit die een reactie met licht aangaat. Een week na de behandeling kunt u weer gebruik maken van zelfbruiningscrèmes of bruiningscabines.

Kan er over ingegroeide haren heen behandeld worden?

Ja, dat gaat prima. Sterker nog, het is heel goed tegen ingegroeide haren omdat een ontsteking met een opgekrulde haar springt vaak tijdens een behandeling open en wordt daarna rustiger.

Wat moet ik doen met de stoppeltjes die na de behandeling blijven zitten?

Deze groeien nog 2 à 3 weken door en vallen er vanzelf uit. Haar dat vanuit de slaapfase actief wordt scheert u gewoon af, zodat we deze in de volgende behandeling kunnen meenemen. Denk er altijd aan dat u 1 dag voor de behandeling moet scheren.

Komen de haren nooit meer terug?

Nee, de haarzakjes die effectief behandeld zijn, kunnen nooit meer een haartje produceren. U mag uitgaan van 80 tot 90% haarreductie. Wilt u 100% glad worden, dan is dat misschien niet realistisch. Helaas zijn er onder onze huid duizenden haarzakjes die slapen of slechts lichte dons produceren. Deze kunnen door hormoonveranderingen wakker worden in een later stadium in ons leven, bijvoorbeeld bij: zwangerschap, menopauze, gebruik van bepaalde medicijnen (antibiotica, hormoonpreparaten, doping), stoornissen in het endocriene stelsel (schildklier, hyperactiviteit bijnieren bij stress), of bij een periode van veel inspanning.

Het betekent wel dat u jarenlang verlost kunt worden van ongewenst lichaamshaar, maar dat u de pech kunt hebben dat er ooit wel weer opnieuw haren groeien, of dat de donzige resthaartjes toch weer dikker worden. Dus is het verstandig dat u ongeveer 1 of 2 x per jaar terug komt voor ‘onderhoudsbeurt’. Het haar zal echter nooit meer dezelfde dichtheid hebben als voorheen.

Waarom is ontharen bij gebruik van sommige medicijnen niet verstandig?

Sommige medicijnen en kruidenpreparaten maken de huid overgevoelig voor licht. Leest u de bijsluiter van uw medicijnen er nog eens op na, of als u die kwijt bent, kijk dan op: www.geneesmiddelenrepertorium.nl. Een overgevoeligheid voor sterk licht kan onder andere optreden bij de volgende medicijnen of zalfjes: acne (ro-accutane, iso-tretoine, vitamine A-zalf), antidepressiva, St.Janskruid (Hypericum, merknaam bijvoorbeeld Kyra), antibiotica of penicilline. Individueel kan wel eens van deze richtlijn worden afgeweken. Namelijk als u bepaalde medicijnen al jaren gebruikt en nooit enige overgevoeligheid voor UV-licht hebt waargenomen. Dus nooit last van zonneallergie (jeuk, bobbeltjes na zonlicht) en nooit de ogen dicht moet knijpen tijdens gewoon daglicht. In die gevallen doen we eerst een paar proefpulsen om te zien hoe de huid reageert. Ontstekingsremmers (bijvoorbeeld Prednison) gaan ook niet samen met de behandelingen. Want deze remmen bepaalde cellen die juist actief moeten worden na de behandeling om de huid weer te normaliseren.

Wat gebeurt er als ik veel moedervlekken op de huid heb?

Grote moedervlekken worden tijdens de behandeling zorgvuldig afgedekt.

Mag ik van tevoren scheren, epileren of een ontharingscrème gebruiken?

Tijdens de IPL-behandeling mag je niet epileren en/of harsen, omdat de haartjes nodig zijn ter geleiding van de effectieve warmte naar binnen toe. Scheren mag wel en het liefst 1 dag voor de behandeling, zelfs met een wegwerpscheermesje. Gebruik geen scheermesjes of scheersystemen die het haartje eerst een stukje uit de huid trekken alvorens deze af te scheren, omdat het haartje daarna terug in de huid zakt. Hierdoor kan het niet als geleiding voor het licht dienen om te worden onthaard.

Mag ik na een behandeling van de oksel deodorant gebruiken?

Nee, wacht daar een paar uurtjes mee omdat chemische stoffen door de warmte van de huid anders kunnen worden opgenomen door de huid.

Behandelen jullie ook minderjarigen?

Als je jong bent, is je lichaam nog lang niet klaar met haartjes aanmaken. Het is waarschijnlijk nog van plan (afhankelijk van je familiaire aanleg en hormoonspiegel) om veel meer haar te laten groeien op veel meer plaatsen, en het ook nog dichter begroeid te laten zijn. Het ontharen (met laser of IPL) mag medisch gezien wel zodra je je verwachte lichaamslengte hebt bereikt en/of je regelmatige cyclus hebt.