liposuctie – Liposculptuur

Regio Tilburg, Den Bosch, Eindhoven

Wat is liposuctie?

liposuctie en liposculptuur zijn procedures voor esthetische chirurgie om overtollig vet, dat niet verdwijnt door het volgen van een dieet of voldoende sporten, weg te halen. Bij vrouwen komen deze vetophopingen meestal op specifieke plaatsen voor. Dit zorgt ervoor dat vooral liposuctie van de buik, de benen, de billen en de heupen erg populair zijn.

Mannen neigen naar ophopingen rond de buik en de taille. Tevens is de onderkin een gebied waar overtollig vet zich gemakkelijk ophoopt. Wanneer we het dus hebben over liposuctie bij mannen, hebben we het voornamelijk over liposuctie van de buik en van de onderkin.

De liposuctie techniek werd al in de jaren ’80 geïntroduceerd en heeft sindsdien grote veranderingen ondergaan. Daardoor is liposuctie een cliëntvriendelijke en zeer veilige ingreep geworden. Toch dient deze ingreep te worden uitgevoerd door een gekwalificeerd plastisch chirurg. Dr Martin Janssen van Janssen Kliniek regio Tilburg – Eindhoven, vertelt tijdens een consult nog meer over de mogelijkheden van liposuctie in uw situatie.

Bent u geschikt voor liposuctie van buik, benen, billen of onderkin?

Toen liposuctie werd geïntroduceerd, werden alleen jongere mensen als geschikte kandidaten beschouwd. Door verbeteringen in de techniek kunnen nu mensen van alle leeftijden worden behandeld. De beste kandidaten zijn mannen en vrouwen met een goede huidelasticiteit en reële verwachtingen over liposuctie. Reëel betekent dat verbetering, niet altijd perfectie, het doel is.

De vetophopingen moeten plaatselijk zijn en de cliënt moet een bij zijn of haar lichaam passend gewicht hebben. Liposuctie is niet geschikt om overgewicht te corrigeren. Wel kan bijna elk gebied waar sprake is van vetophoping, worden behandeld. Denk bijvoorbeeld aan liposuctie van de buik en de benen. Hierdoor wordt een gebalanceerde figuurcorrectie bereikt.

Tevens is het mogelijk om de contouren van het gezicht te wijzigen door liposuctie van de kaaklijn of de onderkin.

Iedereen die een liposuctie behandeling in onze kliniek wil ondergaan, wordt onderzocht door één van onze plastisch chirurgen. Deze bepaalt uiteindelijk uw geschiktheid voor de liposuctie.

Het consult

Voorafgaand aan elke vorm van liposuctie vindt een uitgebreid informatiegesprek met de plastisch chirurg in onze kliniek regio Tilburg plaats. Tijdens dit consult zal de plastisch chirurg vragen stellen over uw medische achtergrond en uw algemene fysieke gesteldheid.

De vetophopingen en uw huid worden onderzocht. leder mens is verschillend, dus zal niet iedereen hetzelfde kunnen bereiken met lipolyse. Op basis van uw wensen en mogelijkheden bepaalt u samen met uw plastisch chirurg de voor u meest geschikte behandeling.

De plastisch chirurg neemt de ingreep met u door en geeft aan welke resultaten kunnen worden verwacht. Tevens worden de mogelijke risico’s en complicaties, die zelfs bij een relatief veilige operatie als liposuctie van bijvoorbeeld de buik of benen, kunnen optreden, met u besproken.

Als u op basis van dit uitgebreide informatiegesprek besluit om tot behandeling over te gaan, dan wordt er een behandelingsdatum voor de lipolyse vastgelegd en zult u verdere aanwijzingen krijgen ten aanzien van de voor- en nazorg.

De liposuctie of liposculptuur behandeling zelf

De behandelingstechniek die wij in onze kliniek gebruiken, is de zogenaamde ’tumescent liposuctie’. Hierbij wordt het te behandelen gebied opgevuld met een sterk verdunde verdovingsvloeistof. Deze oplossing zorgt ervoor dat tijdens de behandeling nauwelijks bloed vrijkomt en dat de behandeling nagenoeg pijnloos is.

De verdoving werkt plaatselijk. U bent volledig bij bewustzijn tijdens de liposuctie. De plastisch chirurg maakt na de verdoving kleine sneetjes in uw probleemgebieden en vervolgens wordt de verdunde verdovingsvloeistof onder de huid in het vet gepompt. Na een inwerktijd van minimaal een half uur kan het vet worden verwijderd. Door een kleine zuignaald onder de huid heen en weer te bewegen kan de plastisch chirurg zeer precies het ongewenste vet verwijderen. Tijdens dit proces voelt u een lichte druk of beweging, maar geen pijn.

Er kan u worden gevraagd om tijdens de ingreep regelmatig van houding te veranderen. Op deze manier kan de plastisch chirurg de verdeling van het vet beter beoordelen en de liposcupltuur gelijkmatig uitvoeren.

Wanneer de gewenste hoeveelheid vet is weggehaald, worden de sneetjes dichtgemaakt met een hechting of een hechtpleister. Bij de door onze kliniek toegepaste vorm van liposuctie aan bijvoorbeeld de buik, de benen of de billen zult u slechts één week een elastische pleister of band moeten dragen, die de zwelling van het behandelde gebied tegengaat.

Het herstel na een liposuctie

Bij ’tumescent liposculptuur’ worden onderhuids weefsel en bloedvaatjes niet of nauwelijks beschadigd en is langdurige ondersteuning van het behandelde gebied dus niet meer noodzakelijk. Het herstel na de ingreep in onze kliniek gaat dus opmerkelijk snel. Dus is het dragen van een elastische broek of pak niet meer nodig, slechts 1 week een pleister op het geopereerde gebied volstaat.

U kunt zich direct na de liposcupltuur een beetje slapjes voelen. Waarschijnlijk zullen de behandelde gebieden lichtelijk zwellen en soms vertonen zij lichte bloeduitstortingen. U kunt enige spierpijn voelen, alsof u intensief gesport heeft. Na enkele dagen bent u echter weer in staat om te werken.

De relatie met uw plastisch chirurg en de medewerkers van onze kliniek eindigt niet na de liposuctie. U komt nog enkele keren terug voor controle. Mocht u behoefte hebben aan extra informatie na de behandeling, dan kunt u vanzelfsprekend contact met ons opnemen.

Het resultaat

Liposuctie is een chirurgische ingreep. In enkele gevallen (10%) moet er later nog een kleine nabehandeling plaatsvinden. Uw lichaam moet zich herstellen voordat veranderingen te zien zijn. Binnen één week heeft u een redelijk zicht op het effect van de behandeling.

In de weken die volgen op de behandeling, zal uw lichaam zelf nog resterende vetcellen verwijderen en uw huid zal steeds strakker trekken. Het definitieve resultaat van de behandeling laat zich na ongeveer één jaar beoordelen. Met name het strakker trekken van de huid heeft enige tijd nodig.

De nieuwe contouren van uw lichaam zijn blijvend. Het vet dat is verwijderd, komt niet meer terug. Als u echter teveel eet, worden de resterende vetcellen groter en wordt u ook weer dikker. Liposuctie is dan ook geen techniek om gewicht te verliezen. Om langdurig plezier te hebben van uw figuurcorrectie, moet u gezond eten en voldoende sporten.