Permanente fillers

Helaas heeft de minister van Volksgezondheid alle permanente fillers over een kam geschoren en het volgende besluit genomen.

Verbod permanente rimpelvullers voor cosmetische toepassing

Nieuwsbericht | 13-02-2015

Sinds 1 januari 2015 gelden nieuwe wettelijke regels voor het toepassen van permanente rimpelvullers (fillers). Het toepassen van permanente fillers is alleen toegestaan voor medische reconstructieve doeleinden. Andere toepassingen, bijvoorbeeld voor cosmetische doeleinden, zijn verboden. Dit is vastgelegd in artikel 16a van het Besluit medische hulpmiddelen (Bmh). De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) ziet toe op naleving van deze regels.

http://www.igz.nl/actueel/nieuws/verbod-permanente-rimpelvullers-voor-cosmetis.aspx

Wij hebben meer dan 15 jaar ervaring met siliconen olie en Aquamid. In een groot wetenschappelijk onderzoek met Aquamid hebben wij geparticipeerd en aan getoond dat dit een veilig product ook op langere termijn meer dan 5 jaar na toediening. Omdat er ook andere permanente fillers zijn die een dergelijke studie niet hebben zoals Bioalkamid en Dermalive is nu vreemd genoeg alles verboden.

Ook wanneer u reeds siliconen olie of Aquamid heeft en er iets bij wenst aan volume is dit nu verboden door de minister, wij kunnen en mogen u dus niet meer verder helpen met deze producten.

Fillers voor rimpel en plooi behandeling

Er zijn ondertussen veel merken fillers op de markt. Er zijn er maar weinig waarvan wetenschappelijk onderzoek en publicatie in serieuze wetenschappelijke tijdschriften is aangetoond dat deze veilig zijn ook op langere termijn ( meer dan 5 jaar studie). De meest ernstige complicatie die zijn beschreven in onze vakliteratuur en welke worden gepresenteerd op congressen zijn van de tijdelijke fillers, dus niet van de permanente fillers. Hyaluronzuur kan onverhoopt geïnjecteerd worden in een bloedvat waardoor het gehele verzorgingsgebied hierachter van het weefsel verstopt raakt en dood gaat. Ondanks het gebruik van stompe naalden kan dit in zeer zeldzame gevallen voorkomen.

De fillers zijn te verdelen in de tijdelijke fillers, zoals onder andere Hyaluronzuur en melkzuur. Deze producten worden afgebroken in het lichaam en zijn verdwenen binnen 2 jaar. Hyaluronzuur trekt veel water aan waardoor er in het begin een zwelling en dus volume toename is. Hierdoor zie je vaak bultjes en zijn deze te voelen na het inspuiten, vooral in de lippen. De melkzuur zou collageen aanmaken maar hiervan is nooit een serieus bewijs gepubliceerd in vooraanstaande wetenschappelijke tijdschriften behalve in niet wetenschappelijke gesponsorde bladen.

Deze producten zijn relatief duur per 1 milliliter en verdwijnen langzaam. Maar voor behoud van het resultaat is onderhoud nodig dat wil zeggen weer het ondergaan van prikken met de kans op bloeduitstortingen en tijdelijke zwellingen.

De permanente fillers.

De twee belangrijkste permanente fillers zijn Aquamid en de PMS of siliconen olie. Siliconen olie wordt al meer dan 40 jaar gebruikt voor oppervlakkige rimpels en lipvergrotingen zonder veel complicaties mits deze op de juiste manier wordt toegepast. Net als een auto is deze veilig zolang je er niet mee gaat proberen te vliegen. Van Aquamid is meer dan 20 jaar ervaring en wetenschappelijke onderbouwing betreffende de veiligheid ook op langere termijn. Dit product dient niet verward te worden met hierop lijkende namen. Beide producten zijn goed en veilig mits op de juiste manier toegepast door de juiste arts, zoals voor alles geldt. Dat deze producten verboden of niet toegestaan zijn is niet helemaal juist, dat wil zeggen deze producten mogen alleen door plastisch chirurgen worden toegepast – mits voor reconstructie na bijv. een ongeval of na ziekte – en niet door basis artsen of cosmetisch artsen en zeker niet door schoonheidsspecialisten.

De bekende horror verhalen zijn er helaas wel maar de vraag is wel of de complicaties van deze fillers wel op de juiste manier zijn behandeld door iemand met kennis en ervaring op dit specifieke vak gebied. Snijden in het weefsel is een vaak gekozen oplossing echter de gevolgen hiervan zijn groter dan nodig met als gevolg dat er verkeerde conclusies betreffende het product worden getrokken.