Tatoeage verwijderen

Regio Tilburg, Den Bosch, Eindhoven

Uw tatoeage professioneel laten verwijderen

Mocht u besluiten om uw tatoeage te laten verwijderen, dan was dit tot voor kort alleen mogelijk door middel van het wegsnijden van de huid waarin de tatoeage zichtbaar was. Tegenwoordig wordt er steeds vaker gebruik gemaakt van de ND-Yag Laser. Deze laser verwijdert uw tatoeage in een aantal behandelingen. De Janssen Kliniek is in het bezit van deze ND-Yag Laser en verwijdert hiermee uw tatoeage op een deskundige manier.

De tatoeage

Bij een tatoeage worden verfdeeltjes ingebracht in de tweede laag van uw huid. Deze verfdeeltjes zijn te groot voor de lymfeklieren om afgevoerd te worden via de urinewegen wat normaal wel gebeurt met niet-lichaamseigen stoffen. De verfdeeltjes worden ingekapseld en zo blijft de tatoeage voor altijd zichtbaar op de huid.

De behandeling

De ND-Yag Laser dringt door de hoornlaag de lederhuid binnen en de verfdeeltjes vallen door de extreem hoge energie van de laser in kleinere stukjes uiteen. Deze kleinere stukjes kunnen wel door het lichaam worden afgevoerd. Hierdoor wordt het pigment lichter en zal de tatoeage uiteindelijk verdwijnen.

Tijdens de behandeling ontstaat er de zogenaamde laser-snow. Dit is een tijdelijke witte verkleuring van de huid welke ontstaat door verbranding van de opperhuid door de laser. Deze verkleuring verdwijnt binnen 15 of 30 minuten.

Net als het zetten van de tatoeage zal ook het verwijderen niet geheel pijnloos zijn. De pijn is afhankelijk van de locatie van het te behandelen gebied, van de kleur en tevens ook van de grote van het oppervlak van de tatoeage. Eventueel kan een pijnstillende crème worden voorgeschreven. U kunt deze 1 uur voor de behandeling zelf aanbrengen. Een andere mogelijkheid is dat onze plastisch chirurg een verdovingsvloeistof in het te behandelen gebied injecteert. Daarnaast raden wij u aan om een paar pijnstillers zoals bv. paracetamol in te nemen 1 uur voor de behandeling. De napijn, die u zal ervaren na de laserbehandeling, zal binnen 10 tot 20 dagen verdwenen zijn en kan vergeleken worden met een zonnebrandpijn.

De meest eenvoudige tatoeages kunnen worden verwijderd met 2 a 4 behandelingen om de 6 a 8 weken. Diepere en donkere tatoeages hebben soms wel 6 tot 10 behandelingen nodig met een interval om de 8 weken. Direct na de behandeling kunnen cool packs worden gebruikt om zwelling te beperken. Eventueel kan vaseline of antibiotica-zalf worden aangebracht op de plek die met de laser is behandeld. Ook betadinezalf is een mogelijkheid. U kunt deze aanschaffen bij een drogist of apotheek.

Na de behandeling dient u het behandelde gebied 24 uur droog te houden. U dient het gebied te behandelen alsof deze door de zon ernstig verbrand is. Gebruik geen cosmetica op het gebied gedurende 3 dagen. Het is onverstandig de eerste 4 weken na de laserbehandeling te zonnen of van de zonnebank gebruik te maken. Ook dient u geen gebruik te maken van zelfbruiners. Tevens wordt zwemmen of enige andere activiteiten waarbij er vuil in de kwetsbare huid kan doordringen afgeraden.

Complicaties

Een zeldzame complicatie is depigmentatie. Een andere zeldzame bijwerking is littekenvorming. Ook infecties van de huid kunnen aanleiding geven tot littekenvorming. Helaas kan dit niet altijd voorzien of voorkomen worden. Mede hierom is het verstandig al de adviezen van onze kliniek op te volgen en uw huid niet bloot te stellen aan zonlicht en de eerste 24 uur het gebied droog te houden.