Verwijderen of vervangen borstprothesen

Informatie over het verwijderen of vervangen borstprothesen

Als u in het verleden een borstvergroting hebt gehad met implantaten kan de wens ontstaan om een borstimplantaat te vervangen of zelfs helemaal te verwijderen, omdat u uw borsten na verloop van tijd minder mooi vindt of het kan voortkomen uit het ontstaan van kapselcontractie.

Het kapsel dat zich rondom de prothese heeft gevormd is dan gaan samentrekken, waardoor uw borsten harder kunnen gaan aanvoelen. Dit kan leiden tot pijnklachten en vormverandering van de borsten. Wanneer u hiervan last krijgt, is het verstandig om dit operatief te laten verhelpen.

Wanneer u ervoor heeft gekozen om de prothesen te laten verwijderen dan kan er volumeverlies ontstaan. Dit kan niet gecompenseerd worden door het op te vullen met uw eigen vetweefsel (lipofilling), omdat dat volume nooit bereikt kan worden.

Het consult – regio Tilburg, Den Bosch, Eindhoven

De plastisch chirurg kan met u bespreken over de mogelijkheden van verwijderen of vervangen en of er kapselcontractie aanwezig is. Hij legt u uit welke operatietechnieken voor u het meest geschikt zijn en bespreekt de voor- en nadelen hiervan. Hierdoor kunt u een weloverwogen beslissing nemen.

De behandeling

Het verwijderen of vervangen van de borstprothesen kan of onder lokale verdoving (alleen als er geen kapselproblemen zijn) of onder algehele narcose plaatsvinden. De plastisch chirurg bepaalt welke methode in uw situatie geschikt is. Bij voorkeur wordt bij de operatie het oude litteken gebruikt.

Een week na de behandeling komt u bij de plastisch chirurg terug voor controle. Vervolgcontroles gaan in overleg met de plastisch chirurg.