De strijd tegen beunhazen

Mijn vakgebied de plastische en esthetische chirurgie heeft niet alleen landelijk maar ook internationaal te maken met beunhazen. Beunhazen zijn artsen die geen enkele erkende opleiding in de vakgebied hebben gehad maar claimen kennis te hebben via marketing trucs.

Zo is er een kliniek alwaar de beste chirurgen werken! Ja hoe meet je dat dan? En deze werken in een “kliniek” waar geen gecertificeerde operatie kamer aanwezig is, en noemen zich aangezichts chirurg. Een term voor een keel neus oor arts maar deze is niet opgeleid in het cosmetische vakgebied, waar wij als plastisch chirurgen 6 jaar over doen in de door de overheid erkende opleiding en nascholingseisen. Daarnaast is er een grote hoeveelheid aan cosmetisch artsen. Dit zijn vaak slechts basisartsen, die mogen net een pleister plakken na hun co schappen en geloven alles wat de leveranciers hem influisteren. En er is in Nederland ook nog een Dr. Don met zijn ‘kliniek”, die is na 20 jaar werkzaam te zijn geweest als radioloog overgegaan op anti-aging met infuus therapie. Een grote grap zonder enig wetenschappelijk onderbouwing te verkopen aan patiënten, die blindelings een arts in een witte jas geloven zoals het zou moeten, maar sommige maken er misbruik van. En dan hebben wij het nog niet gehad over de dermatologen, deze zijn opgeleid voor huidziekten en geslachtsziekten en deze claimen wel een opleiding cosmetische geneeskunde te kunnen geven. Ja, in het land der blinden is 1 oog koning.

Plastisch chirurgen zijn in de minderheid en ageren vaak tegen de beunhazen, maar als je dit doet moet je natuurlijk wel consequent zijn als medisch specialist. Wanneer je als plastisch chirurg je eigen litteken crème gaat verkopen, moet je wel zorgen voor een goede wetenschappelijke onderbouwing. Dan kunnen je collega’s dat ook adviseren aan de patiënten. Heb je dat niet dan staan wij als gehele vakgroep in ons hemd. Hoe serieus zijn wij dan nog te nemen? Al enkele jaren wordt er onzin in de media gebracht. Ook het risico van siliconen, angst verkoopt goed bij de media, dus krijgen deze mensen altijd wel een podium om onzin zonder wetenschappelijke onderbouwing te publiceren in een serieus vakblad. De onwetende kun je het niet geheel kwalijk nemen, maar een arts kun je dit wel kwalijk nemen. Onnodig onrust zaaien onder patiënten is tuchtrechtelijk strafbaar. Maar wat nog erger is, is wanneer er een plastisch chirurg op TV bij RTL boulevard onzin gaat vertellen over een operatie welke hij nog nooit heeft uitgevoerd en complicaties getallen noemt die in geen enkel vakblad terug te vinden is en vertelt dat er kans is op kapsel vorming bij een bilprothese. Ik heb vaker voordrachten gehouden op nationale en internationale congressen over de bilvergroting met bilprothesen en heb gelukkig een zeer laag complicatie risico. Kapsel vorming heb ik in die 20 jaar ervaring nog nooit gezien, en er is niemand in Europa die meer ervaring heeft met deze behandeling dan ik. Dus is het niet alleen een strijd tegen beunhazen, helaas.

Voor serieuze informatie kunt u terecht in onze kliniek en wij verwijzen u ook graag naar het recent verschenen artikel in de NRC.