Buikwandcorrectie / abdominoplastiek
Een strakkere buikwand? Doordat een uitpuilende buik wordt teruggedrongen, geeft deze operatie een duidelijke verandering te zien.
Een strakkere buikwand
Wat is een buikwandcorrectie?
Resultaten
Foto's voor en na buikwandcorrectie
Het begint met een gratis consult
Tijdens het eerste consult zal de plastisch chirurg uw gezondheid in kaart brengen en een lichamelijk onderzoek verrichten voor het bepalen van de juiste indicatie. Gebruikt u medicijnen? Maak er dan een lijst van of neem ze mee. Wees eerlijk in het bespreken van uw verwachtingen met de plastisch chirurg. De risicobeperkingen en de alternatieven zullen met u worden besproken. Alternatieven zijn liposuctie, alleen of in combinatie met een buikcorrectie.
Van begin tot eind
Abdominoplastiek, hoe werkt het?
- Voorbereiding
- De ingreep
- Na de ingreep
U begint het traject van een buikwandcorrectie dus met een consult bij een plastisch chirurg. Vraag vooral alles wat u weten wil en laat u goed informeren over de behandeling, de risico’s en de nazorg. Vóór de abdominoplastiek mag geen streng dieet worden gevolgd. Dit kan namelijk een slechte invloed hebben op de wondgenezing. Wanneer u verkouden raakt of koorts krijgt voor de ingreep, zal deze mogelijk moeten worden uitgesteld. De ingreep wordt in de kliniek onder algehele anesthesie verricht.
De operatie duurt 1,5 à 2 uur. De incisie (insnijding), en dus het uiteindelijke litteken, loopt van heup tot heup, net boven de schaamstreek en in de bikinilijn. Tevens zal er een litteken ontstaan rond de navel. De navel blijft staan op de ondergrond van de buikwand. Na het maken van de incisie wordt de huid met vet losgemaakt van de buikwand tot aan de onderste ribben. Hierdoor komen de verticale buikspieren vrij. Deze spieren worden weer strak gezet met hechtingen. De huidlap wordt vervolgens naar beneden getrokken en het overschot kan worden verwijderd. Hierna kan de huid worden gehecht en wordt de wond verbonden met o.a. een elastische band. Er zullen geen slangetjes worden ingebracht om het wondvocht af te voeren. Bij sommige patiënten is er geen overschot aan huid aanwezig en kan deze behandeling worden uitgevoerd via de navel. Hierdoor heb je slechts alleen een litteken rondom de navel.
Het herstel na een (mini) buikwandcorrectie is als volgt. De eerste paar dagen zal de buik iets gezwollen zijn. Waarschijnlijk zult u pijn voelen en enig ongemak ervaren. Dit is goed beheersbaar met medicatie. Eén week mag u zich niet douchen en moet het verband droog blijven. Hoewel rechtop staan de eerste dagen moeizaam zal gaan, is het van belang dat u snel weer in beweging komt. Na één week zullen de knoopjes van de hechtingen worden verwijderd; de hechtingen zijn oplosbaar. U dient zes weken de elastische band te dragen.
Wie zijn de beste kandidaten voor een buikwandcorrectie?
De beste kandidaten voor een buikcorrectie zijn mannen of vrouwen met een relatief goede gezondheid, die hinder ondervinden van een vetophoping en of een slappe huid en die geen baat hebben bij dieet of oefeningen. Een buikwandcorrectie is zeer geschikt voor vrouwen die na een zwangerschap, met een eventuele keizersnede als gevolg, meerdere uitgerekte spieren en huid hebben overgehouden. Verlies van huidelasticiteit bij oudere patiënten, die vaak optreedt met overgewicht, kan ook worden opgelost.
Patiënten die nog een forse gewichtsafname willen bereiken, moeten een buikwandcorrectie uitstellen. Ook vrouwen die nog kinderwensen hebben, kunnen deze ingreep beter uitstellen, omdat de zwangerschap het effect van de operatie weer teniet kan doen.
Een buikwandcorrectie kan uw uiterlijk en uw zelfvertrouwen verbeteren. Voordat u deze ingreep laat doen, moet u goed nadenken over uw verwachtingen en deze bespreken met uw plastisch chirurg.
Wat kost een buikwandcorrectie in regio Tilburg, Eindhoven en Den Bosch?
- Mini buikwandcorrectie (narcose) €3.500,-
- Buikwand plastiek (narcose) €5.500,-
Vragen over een (mini) buikwandcorrectie?
Elke operatie heeft bepaalde risico’s. Duizenden buikwandcorrecties worden per jaar succesvol uitgevoerd. Wanneer de ingreep wordt verricht door een gekwalificeerde plastisch chirurg zijn de resultaten zeer positief. Er zijn echter altijd bepaalde complicaties bij chirurgische ingrepen en dus ook bij een (mini) buikwandcorrectie. Complicaties na de operatie kunnen zijn: infecties en bloedingen (zelden).
Infecties kunnen worden behandeld met antibiotica en drainage, maar kunnen de opnameduur en totale genezingsduur verlengen. Trombose kan deels worden voorkomen door snel weer te gaan bewegen na de ingreep. Een slechte wondgenezing kan leiden tot een opvallender litteken en een tweede buikwandcorrectie operatie noodzakelijk maken.
Rokers wordt geadviseerd te stoppen, omdat roken een verhoogde kans geeft op complicaties en slechte wondgenezing. Het roken dient gestopt te worden minimaal twee weken voor de buikwandcorrectie tot twee weken na de ingreep.
Het kan enkele weken tot maanden na de buikwandcorrectie duren voordat u zich weer de ‘oude’ voelt. Afhankelijk van hun conditie voorafgaand aan de operatie, kunnen de meeste mensen twee weken na de ingreep weer werken. Voorzichtig oefenen zal uw herstel bevorderen. De littekens zullen de eerste drie tot zes maanden slechter lijken. Dit is normaal. Het kan één tot twee jaar duren voordat het litteken vlakker en lichter van kleur is geworden. Littekens zullen nooit volledig verdwijnen.
Om het resultaat van de buikcorrectie te behouden zijn een gebalanceerd dieet en oefeningen zinvol.
Wanneer een (mini) buikwandcorrectie alleen onvoldoende resultaat geeft, kan deze behandeling worden uitgebreid naar een bodylift. Dat kan nodig zijn doordat er een fors huidoverschot is ontstaan (na zeer veel afvallen door een dieet of met behulp van een maagballon of maagband). Hierbij loopt het litteken dan volledig circulair door met als resultaat niet alleen een strakke, platte buik maar ook het liften van de billen en de buitenzijde van de bovenbenen.