Neuscorrectie

Neus verkleinen, vergroten, de vorm van de neustip of neusrug veranderen?

Neus corrigeren in Brabant

Wat is een neuscorrectie?

Een neuscorrectie (ofwel rhinoplastiek), zoals een neusverkleining is een veel voorkomende operatie. De plastisch chirurg kan de neus verkleinen, vergroten, de vorm van de neustip of neusrug veranderen, de ruimte tussen de neusgaten versmallen, de hoek tussen neus en bovenlip veranderen of het neusschot rechtzetten. Ook is het mogelijk een geboorteafwijking of de gevolgen van een ongeval te corrigeren. Daarnaast wordt de neuscorrectie soms toegepast om ademhalingsproblemen te verhelpen. Kortom: bij een neuscorrectie is veel mogelijk.

Resultaten

Foto's voor en na neuscorrectie

Wanneer kom ik in aanmerking voor een neuscorrectie?

Wilt u een verbetering van uw neus, maar streeft u geen perfectie na? Bent u lichamelijk gezond, psychologisch stabiel en heeft u realistische verwachtingen? Dan bent u hoogstwaarschijnlijk een uitstekende kandidaat voor een neuscorrectie. Veel plastisch chirurgen opereren liever geen jongens of meisjes die de groeispurt nog voor zich hebben (meestal 14 jaar voor meisjes en 15 jaar voor jongens). Er kan dan immers nog van alles veranderen.

plastische chirurgie tilburg den bosch eindhoven

Van begin tot eind

De neuscorrectie, stap voor stap

Een goede communicatie tussen u en de plastisch chirurg is essentieel. Daarom begint de behandeling met een goed gesprek. Tijdens dit eerste consult zal de plastisch chirurg u vragen wat u stoort aan uw neus en hoe u hem zou willen hebben.

Vervolgens maakt hij een evaluatie van de structuur van uw neus en uw gezicht, om daarna de mogelijkheden met u te bespreken. Ook zal hij u uitleggen welke factoren van invloed zijn op de behandeling en het resultaat. Voorbeelden van die factoren zijn de structuur van uw neus, bot en kraakbeen, de vorm van uw gezicht, de dikte van uw huid, uw leeftijd en uw verwachtingen. Een speciaal computerprogramma geeft u een beeld van de mogelijkheden en eventuele resultaten van de neusverkleining.

Een neuscorrectie, of dit nou om een neustipcorrectie of het verkleinen van uw neus gaat, wordt in onze kliniek in de regio Eindhoven uitgevoerd. U kunt dezelfde dag weer naar huis. Dat is wel zo gemakkelijk en voorkomt onnodige kosten.

Zowel een plaatselijke verdoving als een complete verdoving zijn mogelijk, afhankelijk van de omvang van de operatie en uw voorkeur. Bij een plaatselijke verdoving krijgt u een aantal prikken in en om de neus, zodat uw neus en het omliggende gebied verdoofd aanvoelen. Tijdens de behandeling bent u gewoon volledig wakker, maar ongevoelig voor pijn en daarom meer ontspannen. Bij een complete verdoving slaapt u tijdens de operatie en voelt of merkt u niets.

Na de operatie ziet u niet direct het resultaat dat u wilt. Het is dan moeilijk voor te stellen dat dit binnen een paar dagen zal veranderen. Veel patiënten voelen zich in de dagen vlak na de operatie dan ook wat neerslachtig. Dit is normaal en begrijpelijk.
Maar wees gerust, het gaat voorbij. Elke dag gaat uw neus er beter uitzien en zult u zich een stukje beter voelen. Binnen twee weken ziet u amper meer dat u bent geopereerd. Toch kan het werkelijke eindresultaat van een neuscorrectie pas na meer dan een jaar echt duidelijk zijn. Wondgenezing is nu eenmaal een langzaam en geleidelijk proces en restzwellingen verdwijnen soms pas na enkele maanden, vooral in de neustip.

In de tussentijd zult u wellicht wat onverwachte reacties van familie en vrienden krijgen. Misschien zeggen ze dat ze maar weinig verschil zien of zijn ze onaardig. Dit is een bekend fenomeen. Bedenk dan dat u zelf besloten heeft tot de ingreep en dat de operatie een succes is als uw doel bereikt is.

Hoe gaat een neuscorrectie in zijn werk?

Een gewone neuscorrectie zoals een neusverkleining duurt meestal één tot twee uur. Meer gecompliceerde operaties kunnen langer duren. Tijdens de operatie wordt de huid los gemaakt van het ondersteunende raamwerk van bot en kraakbeen, dat vervolgens naar de gewenste vorm gemodelleerd wordt. De manier van vormen is afhankelijk van uw wensen en de techniek die de plastisch chirurg gebruikt. Uiteindelijk plaatst hij de huid weer terug over het nieuwe raamwerk. Aan het einde van de neuscorrectie plaatst de chirurg een spalk op de neus om de nieuwe vorm te behouden. Om het tussenschot in de neus te stabiliseren, worden vaak neustampons aangebracht.

Veel plastisch chirurgen voeren een neuscorrectie uit via de binnenkant van de neusgaten. Anderen geven, vooral bij moeilijke gevallen, de voorkeur aan de open techniek. Dan komt er een extra littekentje op de columella, dit is het verticale stukje huidweefsel tussen de neusgaten.

Wat kost een neuscorrectie in regio Eindhoven en Tilburg?

  • Neuspunt correctie (narcose) €4.000,-
  • Neuscorrectie (narcose) €4.500,-

Vragen over een neuscorrectie?

Wat zijn de risico’s van een neuscorrectie?

Elke chirurgische behandeling brengt risico’s en onzekerheden met zich mee. Maar als een ervaren plastisch chirurg van Janssen Kliniek, regio Eindhoven, de neuscorrectie uitvoert, is de kans op complicaties meestal klein. Toch komen ze wel eens voor. Voorbeelden hiervan zijn infecties, neusbloedingen of een reactie op de verdoving (anesthesie). Ook uw eigen gedrag speelt hierin een rol. Volg daarom de instructies van uw plastisch chirurg goed op, zowel voor als na de behandeling.

Na de operatie kunnen kleine bloedvaatjes en kleine rode vlekjes op het huidoppervlak zichtbaar zijn. Hoewel ze vaak klein zijn, kunnen ze permanent aanwezig blijven. Een laserbehandeling naderhand kan uitkomst bieden. Ook littekens kunnen voorkomen, afhankelijk van de techniek die wordt gebruikt.

Bij een neuscorrectie aan de binnenzijde van de neus en een neustussenschot correctie ontstaan doorgaans geen littekens. Wordt de ‘open’ techniek gebruikt of vindt er een neusverkleining plaats, dan ontstaan er kleine, vaak nauwelijks zichtbare littekens op de basis van de neus. Bij één op de tien patiënten is er een tweede behandeling nodig om kleine afwijkingen te corrigeren. Dit komt bij de meest ervaren plastisch chirurgen voor en vaak is het van tevoren al bekend.

Hoe gaat het consult en worden alle kosten vergoed?

Uw plastisch chirurg zal u ook uitleggen welke techniek hij gaat toepassen, welke verdovingsvorm voor u het meest geschikt is en waarom. In dit gesprek komen ook de locatie van de operatie, de risico’s, de totale kosten van de neuscorrectie en eventuele alternatieven aan bod.

Zorgverzekeraars vergoeden een neuscorrectie zoals het verkleinen van uw neus alleen wanneer het om een reconstructieve ingreep gaat of om het verhelpen van ademhalingsproblemen. U kunt dit zelf bij uw zorgverzekeraar navragen.

Bedenk van tevoren goed wat u uw plastisch chirurg wilt vertellen. Heeft u ooit een neusverkleining ondergaan of een ongeval gehad waardoor de neus is beschadigd? Zorg dat uw plastisch chirurg het weet, ook al is het iets van jaren geleden. Heeft u last van allergieën, ademhalingsproblemen door de neus, gebruikt u medicijnen of drugs, slikt u vitaminen of rookt u? Vertel het uw plastisch chirurg. En aarzel vooral niet alle vragen te stellen die in u opkomen, zeker als het bijvoorbeeld over uw verwachtingen en de kosten van een neuscorrectie gaat. De antwoorden hierop helpen u naar het beste resultaat.

Hoe moet ik me voorbereiden op de neusoperatie?

De medewerkers van de kliniek vertellen u precies hoe u zich het beste kunt voorbereiden op de operatie. Ook geven zij u instructies over eten, drinken, roken, medicijnen, vitamines en de reiniging van uw gezicht. Volgt u deze aanwijzingen goed op, dan helpt u mee aan een goed verloop van de behandeling.

Zorg er ook voor dat iemand u naar de kliniek brengt en ophaalt en dat u thuis de eerste dagen hulp krijgt wanneer dat nodig is.

Wat moet ik na de neuscorrectie doen?

Vooral de eerste 24 uur na de operatie kan uw neus pijnlijk zijn en uw gezicht gezwollen. Ook kunt u hoofdpijn hebben. Om de pijn te verminderen zal uw plastisch chirurg u pijnstillers voorschrijven. Blijf de eerste dag rustig op bed of op de bank liggen met uw hoofd hoog op een kussen. U zult merken dat de zwelling en bloeduitstortingen rond de ogen de eerste dag zullen toenemen en na twee tot drie dagen een piek bereiken. Koude kompressen of een verkoelende gelbril kunnen verlichting bieden. U zult zich snel beter voelen, maar het eindresultaat laat iets langer op zich wachten. Het grootste deel van de zwelling en de bloeduitstorting verdwijnt na twee weken. (Misschien dat u zelf nog enige restzwelling of een verkleuring ziet, maar die zijn zo minimaal dat ze anderen niet opvallen). De eerste dagen na de operatie is het normaal dat u wat bloed verliest uit de neus en ook zal de neus enkele maanden wat stijf aanvoelen.

De eerste week na de operatie mag u uw neus niet snuiten. Heeft u neustampons gekregen, dan kunnen deze na enkele dagen worden verwijderd. Daarna zult u zich een stuk beter voelen. Alle pleisters, hechtingen en eventueel de spalk worden na één tot twee weken verwijderd.

Wanneer kan ik mijn normale leven weer oppakken?

De meeste mensen pakken een week na een neusverkleining of andere vorm van neuscorrectie hun normale activiteiten zoals  school en werk weer op. Het zal wel enkele weken duren voordat u weer volledig bent hersteld.

De plastisch chirurg zal u meer specifieke richtlijnen geven voor een geleidelijke terugkeer naar uw normale leven. Zo zal hij u waarschijnlijk adviseren gedurende twee tot drie weken zware inspanning te voorkomen, (joggen, zwemmen, bukken en inspanningen die de bloeddruk verhogen). Daarnaast mag u gedurende acht weken niet aan de neus krabben, wrijven of pulken en niet zonnebaden of onder de hoogtezon. Ook wanneer u cosmetica gebruikt of uw haar en gezicht wast, dient u voorzichtig te zijn. Zodra u voelt dat het kan, kunt u uw contactlenzen weer dragen. Het dragen van een bril kan problemen opleveren, niet alleen als de spalk nog op de neus zit, maar ook daarna. De neusrug moet zes weken worden ontzien.

In de maanden na de operatie is het belangrijk regelmatig een afspraak te maken om te laten controleren hoe de wondgenezing verloopt. Heeft u vragen of merkt u tussen de controles door dat u ongewone symptomen heeft? Aarzel dan niet om de kliniek of de plastisch chirurg te bellen.

Uw neuscorrectie realiseren?

Vrijblijvend consultgesprek

Een neuscorrectie laten doen in regio Eindhoven en Tilburg? De plastisch chirurg van de Janssen Kliniek kan uw neus verkleinen, vergroten, de vorm van de neustip of neusrug veranderen of de ruimte tussen de neusgaten versmallen. Natuurlijk zegt een website niet alles. Daarom beantwoorden we graag al uw vragen in een gratis en vrijblijvend consultgesprek. In onze kliniek in Osterwijk, in de regio Tilburg, Den Bosch en Eindhoven. Bel of mail ons gerust, want we helpen u graag verder!